Pop up –tilaisuuksia ja terveyden personal trainereita

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on edelläkävijä sote-palveluiden yhdistämisessä. Martti-hankkeessa luodaan uusia toimintamalleja, jotta asiakkaat saisivat sote-palveluita sujuvasti myös syrjäkylillä.

Eksoten Martti-hanke eli maaseudun palveluiden kehittämishanke käynnistyi pari kuukautta sitten kesäisillä toripäivillä pilottikunnissa Ruokolahdella ja Rautjärvellä. Hankkeessa etsitään digitaalisia keinoja, joiden avulla maaseutualueiden asukkailla olisi yhtä hyvä sote-palveluiden valikoima kuin kaupunkilaisillakin.

- Meillä oli torikojuissa vesimelonia ja herneitä houkuttimina. Ihmiset tulivat kyselemään, että mitäs ne Eksoten tytöt täällä, hymyilee projektityöntekijä Tea Pitkänen.
Torikansa sai kuulla Martti-hankkeesta ja kyselystä, jolla Eksote selvittää, kuinka asukkaat haluaisivat kehittää sote-palveluita. Myös verenpaineet sai samalla mitattua.
- Tapahtumat, joihin jalkaudutaan terveysasemien ulkopuolelle, saavat aina positiivista palautetta. Ihmiset ovat avoimia ja hyvällä tuulella ja kehittämisideoitakin tulee aivan eri tavalla, kiittelee projektityöntekijä Marjukka Ervelius.

Kyselyn voi täyttää myös netissä ja vastausaika jatkuu elokuun loppuun saakka. Syksyllä Martti-hanke jalkautuu jälleen pilottikuntiin, joissa järjestetään Pop up –asukastilaisuuksia.
- Niissä jatketaan keskustelua sote-palveluiden kehittämisestä kyselyn tulosten pohjalta. Asiakkaat saavat kasvotusten kertoa, mitä ajattelevat, kuvailee projektipäällikkö Vuokko Majoinen.
Hän toivoo tilaisuuksiin myös paikallisia yrittäjiä ja yhdistyksiä.
- Martin tarkoituksena on nostaa paikallista palvelutuotantoa Eksoten rinnalle, jotta voidaan ommella kokonaisuuksia, jotka auttavat yksittäisiä asukkaita tai ryhmiä. Paitsi digitalisaation avulla, myös yhdistämällä yritysten ja kolmannen sektorin palveluita saadaan maaseutukuntiin ja haja-asutusalueille hyvä, elämää tukeva kokonaisuus, Majoinen jatkaa.

Yleisesti ollaan huolestuneita ikäihmisten pärjäämisestä haja-asutusalueilla. Tämän huolenaiheen ohella Martissa mietitään myös, kuinka nuorten ja työikäisten terveyttä ja hyvinvointia pystyttäisiin edistämään. Yhtenä keinona tähän voivat olla terveysvalmentajat, eräänlaiset terveyden personal trainerit, jollaisia on jo koulutettu Eksotelle.
- Terveysvalmennus on helppo, matalan kynnyksen tapa lähestyä ammattilaista ja käydä terveyteen ja oman terveyden edistämiseen liittyviä asioita läpi. Tämä voi tapahtua mahdollisesti verkossa ja videovälitteisesti, Majoinen kertoo.

Yhden luukun hyvinvointiasemat

Eksote kiinnostaa valtakunnallisesti, sillä se on edelläkävijä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdistämisessä. Terveysasemat on muutettu hyvinvointiasemiksi, joissa asiakas saa tarvitsemiansa sosiaali- ja terveyspalveluita yhden luukun periaatteella.
- Myös eri ikäryhmille on Eksotessa viety palveluita saman katon alle, kuten lasten ja nuorten talo Rakuunamäellä sekä Iso apu ikäihmisille. Muualla päin Suomea integraatiota ei ole toteutettu vielä näin laajasti, Tea Pitkänen huomauttaa.
Martti-hankkeella on tärkeä rooli sote-palveluiden yhdistämisessä ja sujuvoittamisessa.
- Luomme toimintamalleja, joista voidaan valita, mitä kannattaa soveltaa laajemmin Eksotessa ja valtakunnallisestikin. Tuotamme malleja ja ehdotuksia johdolle päätöksenteon pohjaksi sekä edistämme hyvien mallien läpimenoa, Majoinen sanoo.


Martti-hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kautta. Martin kyselyyn voi vastata verkossa elokuun loppuun saakka. Linkki kyselyyn.


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvateksti: Marjukka Ervelius (vas.), Vuokko Majoinen ja Tea Pitkänen työskentelevät Eksoten Martti-hankkeessa.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin