koriste

Oma maa mansikka eli Tee se Suomessa!

Aiotko tänä kesänä matkata Kolille vai Balille? Valinnalla on ilmaston kannalta iso merkitys. Jos päätät matkailla kotimaassa, elämyksellisyydestä sinun ei tarvitse joustaa. Kotimaan elämykset yllättävät ja ihastuttavat erilaisuudellaan.

Tänä kesänä suomalaisia kiinnostaa kotimaan matkailu. Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kotimaan matkailusta ilmastosyistä. Matkailun ilmastopäästöistä valtaosa johtuu liikenteestä, jolloin lähellä vietetty loma tuottaa ilmastopäästöjä vähiten.

Tee Se Suomessa -lähimatkailukampanja nostaa esiin mielenkiintoisia matkailukohteita eri puolilta Suomea. Kampanjan tarkoituksena on korostaa sitä, että Suomessa voi viettää elämyksellisen loman ja se on merkittävästi ilmastoystävällisempää kuin matkailu lentäen kauemmas.

Kampanjasivustolla esitellään yli 200 matkailukohdetta eri puolilta Suomea. Kohteet on jaoteltu maakunnittain, joten koko loman matkailuvinkit saa koottua yhdeltä sivustolta. Joukosta löytyy jokaiselle jotakin ja kohteita eri puolilta Suomea. Kaakkois-Suomesta on mukana 17 hienoa retki- tai elämyskohdetta, joita kiertämällä hurahtaa iloisesti ainakin pari viikkoa!

Matkailun aluetaloudelliset vaikutukset ovat merkittävät

Matkailu työllistää yli 140 000 suomalaista. Varsinkin maaseudulla matkailukohteen vaikutus lähialueelle on merkittävä: matkailukohde luo kysyntää alueen muillekin yrityksille, esimerkiksi kaupalle ja palvelualalle. Matkailun taloudelliset vaikutukset ovat suuret esimerkiksi Lapissa ja Etelä-Savossa. Lapissa 70 prosenttia maaseudulla sijaitsevien yritysten investointirahoituksesta on myönnetty matkailuyrityksille.

Matkailu on kasvuala: Suomen matkailu kasvaa neljän prosentin vuosivauhtia. Kotimaiset matkailuyritykset ovat tehneet EU:n maaseuturahaston siivittämänä 120 miljoonan euron investoinnit vuosina 2014–18.
– Maaseudun yritysrahoitus on monelle matkailuyrittäjälle se tekijä, joka mahdollistaa tai vauhdittaa investointia. Ilman tätä rahoitusta moni investointi olisi jäänyt tekemättä, sanoo maatalousneuvos Taina Vesanto.
Matkailuyrityksissä käytetty raha on saanut liikkeelle myös yksityistä rahaa – 30 miljoonan euron tuella on saatu aikaan 100 miljoonan euron investoinnit.

Hankkeet luovat pohjaa matkailun menestystarinoille

Matkailuala on saanut 20 miljoonan euron rahoituksen kehittämishankkeisiin vuosina 2014–18. Hankkeissa matkailualan toimijat ovat muun muassa kehittäneet yhteismarkkinointia, yhteisiä tuotteita tai palveluita. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa tällaisia kehittämiskohteita ovat Kotkaniemi Luumäellä ja Anjalan kartano Kouvolassa.

Lisäksi EU:n maaseuturahaston rahoituksella on rakennettu ja kunnostettu tuhansia luonto- ja liikuntakohteita kuten laavuja, reitistöjä, uimarantoja ja leikkipaikkoja ympäri Suomen. Monet näistä kohteista ovat henkeäsalpaavia retkeilypaikkoja, jotka houkuttelevat paikallisen väestön lisäksi vieraita kauempaakin ja ovat käytettävissä ilman pääsymaksuja. Hyvinä esimerkkeinä mainittakoon Pyterlahden torni Virolahdella ja Kemppilän Myllykoski Ruokolahdella.

Tee Se Suomessa -kampanja käynnistyi 1. kesäkuuta ja päättyy heinäkuun lopussa. Suomen maaseutuverkosto on koonnut sivustolle www.teesesuomessa.fi yli 200 suomalaista matkailukohdetta, joita on rahoitettu EU:n maaseuturahastosta. Joukosta löytyy jokaiselle jotakin ja kohteita eri puolilta Suomea.
Kampanjan on ideoinut Euroopan unionin maaseutuohjelman viestintäverkosto, johon kuuluu viestinnän ammattilaisia eri puolilta Suomea, ja sen taustalla ovat maaseutuverkostopalvelut, Ruokavirasto sekä maa- ja metsätalousministeriö.


Kolille vai Balille? Etsi oma kotimaan kohteesi osoitteesta: www.teesesuomessa.fi
Kampanjaan voi osallistua sosiaalisessa mediassa tunnisteella #TeeSeSuomessa. Suosittelemme myös maaseutuohjelman tunnisteen #MaaseutuFi-käyttöä. Katso videolta, millaiset hiilidioksidipäästöt kertyvät Balin matkalta ja millaiset Kolin reissusta! Tee se Suomessa! -kampanjavideo vie kesälomatunnelmaan.


Teksti: Maa- ja metsätalousministeriön tiedote 3.6.2019. Kaakkois-Suomen esimerkit on lisännyt tekstiin Saija Räty, KaakonKantri.

Kuvateksti: Ankkapurhan kulttuuripuistossa ja Anjalan kartanossa on tänä kesänä erityisen vilkasta tapahtumatarjontaa Asuntomessujen aikana 12.7.-11.8. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kummituskävely kartanon mailla tai bussikierros Alvar Aallon kohteisiin? Ankkapurhan kulttuurisäätiö on saanut maaseuturahaston tukea Pohjois-Kymen Kasvulta esim. kulttuurimatkailun ja tapahtumatarjonnan kehittämiseen. Kuvaaja: Terhi Ojanen, Leader Länsi-Saimaa ry
Kuva etusivulla: Lappeenrannan linnoituksessa voi törmätä kesällä uljaisiin rakuunoihin, jotka tunnistaa hurmahousuista ja luurankotakeista. Lue lisää perinneratsukoiden liikkumisesta Lappeenrannassa! Elävä Linnoitus ry on saanut maaseuturahaston tukea Leader Länsi-Saimaalta alueen näkyvyyden ja vetovoimaisuuden kehittämiseksi. Kuvaaja: Saija Räty, KaakonKantri

 

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin