koriste

Koski kuohuu Kemppilän myllyllä

- Sähköäkin on aikoinaan tuotettu ja se sähkö kulki aidan päällä lähitaloihin piikkilankaa pitkin, Torsantaka - Jukajärvi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Luukkonen kertoo huvittuneena.

Olemme Ruokolahden Jukajärvellä Kemppilän Myllykoskella. Kosken kuohu ja vesiputouksen pauhu hallitsevat alueen äänimaisemaa. Luukkonen jatkaa tarinaa paikan historiasta, joka yltää aina 1800-luvun alkupuoliskolle asti.
- Tällä paikalla on aikojen saatossa ollut kaiken kaikkiaan kolme myllyä ja myöskin kolme eri tukkiränniä. Viimeisimmät niistä on purettu huonon kuntonsa takia pois 1960-luvun puolenvälin jälkeen.

Nykyinen kyläyhdistys sai alkunsa kylätoimikunnan kokouksessa vuonna 2014.
- Kävi ilmi, että laavun teko oli ollut suunnitelmissa neljäkymmentä vuotta. Siis se oli vähän sellainen savolainen projekti, että aloittamista vaille valmis, Luukkonen naurahtaa ja jatkaa.
- Sitten me siinä tuumattiin että perhana, ruvetaan tekemään sille asialle jotain. Ensimmäinen homma oli yhdistyksen perustaminen.

Laavuprojekti laajeni

Myllykosken kehittäminen lähti liikkeelle ideariihellä, jonka tuloksena alueelle päätettiin laavun lisäksi tehdä huussi-liiteri, sekä kotarakennus. Kun tuli aika hakea rahoitusta projektin toteutukseen, mukaan kuvioihin astui Etelä-Karjalan Kärki-LEADER. Pystyyn laitettiin kehittämishanke.
- Yhteistyö sujui erittäin hyvin, Kärki-LEADER on jelpannut meitä aina mitä suuremmissa määrin, Luukkonen kehuu.

Hän nostaa esiin myös rahoitustuen suuren merkityksen yleishyödyllisissä kehittämisprojekteissa.
- Eihän me oltaisi ilman sitä pystytty tätä tekemään, Luukkonen toteaa.

Hankkeen myötä Kemppilän Myllykosken alueen pitkä kulttuurihistoria saa jälleen jatkoa. Toteutettujen toimenpiteiden laadukkuus on silmiä hivelevää katsottavaa ja ne palvelevat monenlaista retkeilijää. Tarkoitus on, että uudet rakennukset kestävät aikaa. Huomioon on otettu myös paikan aikaisempi historia, sillä niin kotarakennus kuin laavukin sijaitsevat täsmälleen samoilla kohdilla, kuin missä aikoinaan ovat sijainneet myllärin talo ja sauna. Onpa vanhan talon kivijalkaakin vielä nähtävissä.

Homma jatkuu

Ensimmäisen hankkeen valmistuttua Torsantaka-Jukajärvi kyläyhdistyksen väki ei jäänyt lepäilemään laakereilleen. Intoa ja uusia kehittämisideoita alueen viihtyisyyden ja turvallisen liikkumisen lisäämiseksi oli ehtinyt tulla jo lisää.
- Kärki-LEADER:lla oli tämmöinen teema -hanke ja me haimme sieltä tukea ja saimme sen, Luukkonen kertoo.
- Tällä hankkeella rakennamme rappusia ja kaiteita, jotta kosken ympäristössä olisi helpompaa ja turvallisempaa liikkua. Lisäksi teemme vanhan laiturin tilalle kaksi uutta ja parempaa laituria, joilta koskea ja vesiputousta pääsee ihailemaan järveltä päin. Jos me saamme vielä luvan entisöidä nyt raunioina olevan vanhan uittopadon, niin sekin tehdään. Teemme siihen uudet patoluukut vanhaan malliin, mutta emme kuitenkaan patoa koskea, Luukkonen kertoo suunnitelmista.

Yhdistyksen tavoitteena on kehittää pohjoiselle Ruokolahdelle kiinnostusta herättävä ja aluetta elävöittävä matkailukohde.
- Tämä on paikkana aika omalaatuinen. Suuri Jukajärvi on keskisyvyydeltään Suomen syvin järvi, syvimmillään vettä on 50 metriä. Se on myös siinä mielessä harvinainen järvi, että siinä on seitsemää sorttia lohikaloja; nieriää, järvitaimenta, järvilohta, siikaa, muikkua, kuoretta ja harjusta. Ja kuulemma löytyy sellainen jääkauden peruja oleva erikoisuuskin, kuin järvikatkarapu, Luukkonen kertoo.

Koskialueen kehittämisen lisäksi Luukkonen uskoo kauniiden järvimaisemien ja jyrkkien rantarinteiden vetovoimaan.
- En yhtään pitäisi mahdottomana, että muutamassa vuodessa kävijämäärä nousee semmoiseen 5000 kävijään vuodessa, hän tuumaa tyytyväisenä.


Katso video Kemppilän Myllykoskelta.


Hanketukea voidaan myöntää julkis- tai yksityisoikeudelliselle yhteisölle tai muulle rekisteröityneelle järjestölle, kehittämisyhtiölle, osuuskunnalle, kunnalle tai oppilaitokselle. Alkuun tuen hakemisessa pääset ottamalla yhteyttä oman alueesi Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen.


Teksti, video ja kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri
Kuva: Torsantaka-Jukajärvi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Luukkonen on innolla mukana Myllykosken alueen kehittämisessä. Taustalla uusi kotarakennus.
Etusivun kuva: Kemppilän Myllykosken kuohut kiehtovat retkeilijöitä.

Juttu on julkaistu elokuussa 2019.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Ratakatu 33, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin