Kuvassa on Vesa Kangasmäki Wanhan Veteraanin näyttelytilassa.

Autotallikokoelma paisui valtakunnalliseksi perinnekeskukseksi

- Kerroin juuri äskettäin koululaisille, että vuoden 1943 aikana lapset keräsivät talkoilla 14 miljoonaa litraa metsämarjoja ja kolme miljoonaa kiloa sieniä. Kansa sodassa näyttely kertoo, kuinka veteraanisukupolvi on uhrautunut, lahjoittanut kultasormuksensa ja työpanoksensa, Vesa Kangasmäki kuvailee.

Hän on toiminnanjohtajana Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa (linkki), joka avattiin Haminassa varuskunta-alueen kupeeseen 2. elokuuta 2018. Samana päivänä marssittiin Hamina Tattoon avajaisparaati. 
Wanhan Veteraanin alku kytkeytyy vahvasti tähän kansainväliseen sotilasmusiikkifestivaaliin. 
- Rauhanturvaajien merkkikokoelma oli Reserviupseerikoulun luokassa näytillä vuoden 2016 Tattoossa. Kokoelma tuli nykyisen näyttelypäällikkömme Ismo Flinkin autotallista ja oli menossa sinne myös takaisin.

Näyttelyyn osuneesta paikallisesta yrittäjästä oli sääli, että kokoelma pakattaisiin takaisin autotalliin. Hän tarjosi Kymenlaakson Rauhanturvaajat ry:lle näyttelytilaa omistamastaan kiinteistöstä, joka oli aiemmin palvellut muun muassa tilausravintolana ja päällystökerhona. Siitä syttyi kipinä valtakunnallisen museon perustamiseksi.
- Pyysimme hankkeen vetäjäksi Suomen Rauhanturvaajaliittoa. Aika nopeasti tuli ajatus, että tähän pitää saada mukaan sotaveteraanit ja vapaaehtoinen maanpuolustus, Kangasmäki kertaa.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus -yhdistyksen perustivat syyskuussa 2017 Suomen rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit ja RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys.
Enää ei puhuttu museosta, vaan perinnekeskuksesta, jossa on näyttelytilojen ohella myös koulutusluokkia, lahjoituksena saatu mittava Suomen itsenäisyystaistelut -kirjasto sekä maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Haminan koulutuspaikka ja toimisto.

Vaihtuvat näyttelyt pitävät yleisön mielenkiintoa yllä

Tilat remontoitiin ja muunnettiin perinnekeskukselle sopivaksi pitkälti talkoovoimin. Parhaimmillaan talkooremmissä on ollut viitisenkymmentä henkilöä mukana. Rahoitusta remonttiin ja investointeihin yhdistys on saanut Leader Sepralta, Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä ja Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiöltä. Näyttelyiden pääsylipputuloilla on tarkoitus kattaa keskuksen ylläpitokuluja.
- Pitää olla vaihtuvia näyttelyitä, jotta saadaan ihmiset käymään täällä vuodesta toiseen, Kangasmäki huomauttaa.

Ensimmäiset vaihtuvat näyttelyt, Lauri Törni 100 vuotta ja Suomalainen Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona 1941-1943, ajoittuivat viime kesälle. Neljässä kuukaudessa näyttelyt vetivät melkein 5000 maksanutta kävijää.
Kymenlaakson Rauhanturvaajat toimivat vapaaehtoisina oppaina ja haminalaiset nuoret saivat tuiki tärkeää kokemusta asiakaspalvelutyöstä.
- Tarjosimme 15-16-vuotiaille ensimmäisen kesätyöpaikan lipunmyynnissä. Kaupunki maksoi suurimman osan palkasta, perinnekeskus pienen siivun päälle. Se oli toimiva kuvio. Kassapäätteiden käyttö oli nuorille paljon helpompaa kuin meille vanhemmille, Kangasmäki hymyilee.

Lapset ja nuoret ovat perinnekeskukselle tärkeä kohderyhmä koulujen kautta. Viime keväänä lukiolaiset vierailivat Wanhassa Veteraanissa ja äskettäin useat koululuokat tutustuivat jo ennakkoon pian avattavaan talvinäyttelyyn.
- Tähän mennessä varmaan kaikki Haminan alueen opettajat ovat käyneet täällä ryhminä.

Kansa sodassa - kotirintama kerää, uhraa ja taistelee -näyttely avataan lauantaina 30. marraskuuta 2019. Näyttely kertoo Suomen kansan vapaaehtoisesta talkootoiminnasta ja varainkeräystyöstä maanpuolustuksen ja isänmaan hyväksi sotavuosina 1939–45.
- Näyttely alkaa talvisodan muistopäivänä ja päättyy samana päivänä, kun talvisota päättyi. 105 kohtalon päivää, Kangasmäki kertoo.

Ensi kesänä perinnekeskus täyttyy Lotta Svärd – järjestöön ja suojeluskuntiin liittyvistä muistoista. Kesälle 2021 on suunnitteilla näyttely Haminan keisarillisesta kadettikoulusta.
- Silloin teemme yhteistyötä Haminan kaupunginmuseon kanssa. Kaupunginmuseo on itse asiassa syntynyt vanhan kadettikoulun esineistön pohjalta, Kangasmäki huomauttaa.

Seuraava askel on rauhanturvaajien tukikohta

Perinnekeskuksen seuraava suuri ponnistus odottaa parhaillaan lupia kaupungilta. Yhdistys aikoo pystyttää keskuksen piha-alueelle samanlaisen rauhanturvaajien tukikohdan, jollaisia käytetään rauhanturvaoperaatioissa.
- Se on helposti rakennettava ja purettava konttityyppinen ratkaisu. Majoittuminen, oleskelu- ja saniteettitilat ovat konteissa, samoin sauna, joka voi olla myös pyöröhirsistä rakennettu. 

Tukikohdan suojaksi asennetaan kivikorit, kuten operaatioalueillakin. Vaikka Haminassa ei olisikaan tarvetta kivisuojille, pystytetään ne, jotta vaikutelma olisi mahdollisimman aito.
- Tukikohdalla on rekrytointifunktio. On varusmiehiä ja reserviläisiä, jotka ehkä miettivät lähtöä rauhanturvaoperaatioon. Täällä he näkisivät, millaisiin olosuhteisiin lähtisivät, Kangasmäki sanoo.

Tukikohta palvelisi myös lisätilana perinnekeskuksen rauhanturvaajamateriaalille sekä majoituspaikkana esimerkiksi rauhanturvaajayhdistyksille ja muille ryhmille.
- Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, saamme tukikohdan ensi kesänä auki.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvat: Henri Niiranen, sisällöntuottaja, KaakonKantri

Kuvateksti: Eversti evp Vesa Kangasmäellä on mittava kokemus rauhanturvaamiseen ja sotilashallintoon liittyvistä tehtävistä. Kangasmäki pitää mieluisimpana rauhanturvaajatehtävänään Suomalais-irlantilaisen taisteluosaston komentajuutta Kosovossa vuosina 2003-2004. Suomessa Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen johtajuus Niinisalossa oli hänelle ainutlaatuinen näköalapaikka kaikkiin käynnissä oleviin operaatioihin. Hän oli myös kansainvälisen sektorin johtajana Pääesikunnan suunnitteluosastossa vuoden 2007.
Reserviupseerikoulun johtajan tehtävistä eläkkeelle jäätyään vuoden 2012 lopussa Kangasmäelle avautui yli kolmen vuoden työ NATO Defense Collegessa koulutusneuvonantajana ja apulaisosastopäällikkönä Roomassa Italiassa. Suomen Nato-edustustossa Brysselissä hän työskenteli apulaissotilasedustajana vuosina 2008-2010. Sielläkin keskeinen vastuualue oli käynnissä olevien Nato-johtoisten kriisinhallintaoperaatioiden suunnittelu - korkeimmalla tasolla - sotilaskomitean työryhmissä. Tehtävänä oli Suomen kantojen esille tuominen ja tehdyistä ratkaisuista raportointi Suomeen.

Juttu on julkaistu 28.11.2019.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin