Avoimet kylät -päivä saa kylähullunkin tekemään digikolmiloikan

Avoimet kylät -päivä kesäkuun toisena lauantaina on muodostunut jo perinteeksi. Koska tänä vuonna pieni, mutta viheliäinen virus on laittanut kaikki perinteet uusiksi Mantan lakitusta myöten, muuttuu Avoimet kylätkin virtuaaliseksi.

Avoimet Kylät verkossa -päivä toteutetaan tulevana lauantaina 13. kesäkuuta. Silloin kylät esittäytyvät virtuaalisesti julkaisemalla esimerkiksi videoita ulkoilureiteistä ja retkeilykohteista, kuvagallerian vanhoista kuvista, kyläkolumnin, kylähistoriikin lyhennelmän tai vaikkapa podcastin kylän elämästä. 

Päivän tavoitteena on digiosaamisen vahvistaminen ja yhteisen näkyvyyden hyödyntäminen.
- Kylien brändi on parhaillaan hyvä, joten kylissä on nyt oikea aika ottaa digiloikka, kertoo Suomen Kylien viestintäsuunnittelija Anssi Ketonen.

Päivän yhtenä teemana on ulkoilu ja lähiliikuntapaikat. Tavoitteena on esitellä kylien ulkoilu- ja liikuntapaikkoja verkossa, jotta ihmiset löytävät paremmin kylien ulkoilumahdollisuuksien pariin. 

Tapahtumapäivänä avoimetkylat.fi-sivustolla julkaistaan Suomen kartta, josta pääsee linkkien avulla tutustumaan kylien tuottamaan sisältöön. Päivän julkaisuissa käytetään tunnistetta #avoimetkylät. Virtuaalitapahtumaan tuotettu sisältö toimii kylien markkinointimateriaalina koko kesän ajan.

Valtakunnan virallinen kylähullu on torkkuvien kylien unilukkari

Suomen hallitseva kylähullu Jukka Naukkarinen asuu ja vaikuttaa vahvasti Kouvolan Ummeljoella. Koska valtakunnan 15. kylähullu on toiminnan mies, on hänellä oma, vaikkakin Kymenlaakson Kylät ry:n hallinnoima hanke Kylältä kylille, kylähullun tapaan. Koko Kaakkois-Suomen kattavan projektin tavoitteena on herätellä kyliä ja ladata virtaa sinne, missä toimeliaisuus on jo hiipumassa.

Niinpä Naukkarinen ei aio jäädä tulevana lauantainakaan nettiin surffailemaan, vaan lähtee kiertueelle Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon. Kylähullu tekee suoranaisen digikolmiloikan, sillä kiertue striimataan suorana nettiin. 

Luvassa on haastattelutuokioita paikallisten kyläaktiivien kanssa, vaihtuvia kylämaisemia ja road trip -meininkiä. Linkit livelähetykseen tulevat ainakin Kaikumedian  ja Kymenlaakson Kylät ry:n sivuille.
- Kiertueelle mennään hyvällä ja vapaalla ajatuksella, joka voi muuttua nopeastikin. Katsotaan, mitä tulee, Naukkarinen suunnittelee.

Sen verran hän paljastaa, että Kymenlaakson puolella matkustetaan jopa ajassa taaksepäin. Naukkarinen nimittäin tapaa kreivittären, jolla on yhteyksiä Sippolan hovin Von Daehnin sukuun, joka aloitti emmentaljuuston valmistuksen Suomessa.
- Etelä-Karjalaa odotan mielenkiinnolla. Siellä paikalliset kyläaktiivit vievät minua paikasta toiseen. Virtuaalisen Avoimet kylät -päivän ajatuksena kaiken kaikkiaan on, että kylät itse tuottavat nettiin sen, mikä heistä on kaunista ja mitä he haluavat näyttää. Suomen kylien rikkaus on monipuolisuus, Naukkarinen pohtii.

Syksyllä valtakunnan virallisen kylähullun käynnit lisääntyvät Kaakkois-Suomen kylissä, jos koronatilanne niin sallii. 
- Yritetän herätellä uinahtaneita kyliä. Ajat on ankeat, mutta kylätoiminta on se, jolla saadaan nostetta ja yhdessä tekemisen meininkiä. Jos kylä saa jotain aikaiseksi, saattaa yhteiskunta tulla mukaan tukemaan. Jokainen on kylässä arvokas samalla tavalla, on sitten asukas tai kesäasukas. Jokainen voi tehdä jotain oman kylänsä eteen, Naukkarinen muistuttaa.


Valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä on lauantaina 13.6.2020. Tapahtuma on virtuaalinen ja kylien tuottamaan materiaaliin pääsee tutustumaan tapahtumapäivänä avoimetkylat.fi-sivustolla julkaistavan kartan kautta. Suomen valtakunnallisen kylähullun Jukka Naukkarisen kiertuetta Kaakkois-Suomessa voi seurata livenä netissä. Linkit livelähetykseen julkaistaan Kaikumedian ja Kymenlaakson Kylät ry:n sivuilla.


Teksti: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri
Kuvat: Leena Borg, projektipäällikkö, Kymenlaakson Kylät ry
Kuvateksti: Valtakunnan virallinen kylähullu XV Jukka Naukkarinen (kuvassa keskellä) on monen roolin mies. Hän on muun muassa sähkömies, maaseutuyrittäjä, kyläpäällikkö, perhekodin isä, kyläaktiivi ja hanketoimija. Naukkarinen asuu Kouvolan Ummeljoella, mutta juuret ovat Etelä-Karjalassa, Parikkalan Kinnarniemessä. 

Juttu on julkaistu 10.6.2020

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin