koriste

Kaupungista omin jaloin kansallispuistoon

Kotkan Ladun tukikohdan Petäjäpirtin ympäristössä parveilee frisbeegolfin pelaajia. Raimo Karjalainen moikkailee heitä tottuneesti ja rientää hakemaan patikoijille reittikarttoja. Karjalainen on tehnyt vapaaehtoistyötä kuntalaisten liikuntamahdollisuuksien parantamiseksi jo 51 vuotta.

Kotkan Ladun uusin ponnistus on retkeilyreitistö, joka yhdistää Kotkan kaupunkialueen taajamat Valkmusan kansallispuistoon. 
- Kun Länsi-Kotkan alueella ei ollut lähivaellusreittiä, tavoitteena oli saada liikuntaystävällinen, matalan kynnyksen reitti. Samaa polkua pääsevät nyt maastopyöräilijät, patikoijat ja polkujuoksijat, Karjalainen kertoo.

Karhuvuori-Moronvuori-reitistöllä on useita rengaspolkuja, joista voi valita sopivan lenkin, jos ei halua patikoida tai pyöräillä koko 28 kilometrin matkaa. 
- Kun mediassa oli esillä, että tällaista reittiä valmistellaan ja vasta opastetäpliä maalattiin, Helsingistä jo soitettiin, että voiko tulla maastopyöräilemään. Viime kesänä koko Etelä-Suomessa oli maastopyöräilijöitä hirveästi, Karjalainen myhäilee.

Reitistön rakentamisessa ei tarvinnut lähteä liikkeelle ihan nollasta, sillä polku myötäilee jo vuosia olemassa ollutta hiihtolatupohjaa. Alueella on 51 maanomistajaa.
- Puhuin kolme kuukautta suu vaahdossa ja sain sovittua luvat reitin rakentamiseksi, Karjalainen kuvailee.
Yhteistyö pelaa, sillä maanomistajat ilmoittavat Kotkan Ladulle metsätöistä ja yhdistys ilmoittaa havaituista tuulenkaatamista maanomistajille.
- Kun on hyvissä väleissä maanomistajien kanssa, on asioista helppo sopia.

Talkoita ja oppilaitosyhteistyötä

Retkeilyreitistön ja Kirkkokankaan laavun rakentamiseen sekä huoltokaluston hankintaan Kotkan Latu ry sai tukea Leader Sepralta maaseuturahastosta. Reittiä rakennettiin pitkälti talkoovoimin, mutta opasteviittojen teko ja asennus ulkoistettiin Ekamin Rannikkopajojen puutyöpajalle.
- Homma pelasi hyvin. Mie ajoin mönkijällä tavarat metsään ja oppilaat laittoivat ne paikoilleen. Oppilaat kysyivät, että milloin lähdetään uudestaan metsään. Meille sattui hyvät ilmat, hankkeen koordinaattorina ja suunnittelijana toiminut Karjalainen hymyilee.

Viime syksynä virallisesti avattu polkuverkosto on jo osoittautunut suosituksi, sillä vuoden aikana reitillä on ollut noin 4000 kävijää. Erityisesti perheet ovat löytäneet taajaman lähelle rakennetun Kirkkokankaan laavun retkipaikakseen. Joulun ajalle järjestetty omatoiminen tonttupolku veti noin 500 kävijää. Reittikarttaan voit tutustua Kotkan Ladun nettisivuilla: linkki.

Kotka-Haminan seudun elinkeinoyhtiö Cursor Oy:llä on parhaillaan käynnissä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittama Matkailureitit kartalle -hanke (linkki), jossa viedään alueen retkeilyreitit ja -kohteet sekä luontopolut sähköiselle Outdoor Active -kartta-alustalla. Myös Karhuvuori-Moronvuori-reitistö näkyy tulevaisuudessa tällä kansainvälisellä retkeilykartastolla.
- Koronan myötä luonnossa liikkuminen on lisääntynyt valtavasti. Uskon, että jatkossakin luontokohteilla on suuri merkitys. Tietoisuuden pitää levitä näistä paikallisista reiteistä, jotta ne tavoittaisivat myös matkailijat, arvioi projektipäällikkö Kari Taimisto Cursorista.


Vuosina 2014-2020 Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat yhteensä yli seitsemällä miljoonalla eurolla 110 hanketta, jotka edistävät liikuntaa, retkeilyä ja muuta harrastustoimintaa Kaakkois-Suomessa! Monipuoliset liikuntamahdollisuudet vaikuttavat myönteisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Kun harrastuspaikat ovat lähellä, alue on vetovoimainen sekä asukkaille että matkailijoille. Katso aiheeseen liittyvä infograafi: linkki


Teksti ja kuvat: Saija Räty, tiedottaja, KaakonKantri

Kuvatekstit: 

Vasen yläkulma:
Maanomistaja Pekka Tommila (vas.) ja Raimo Karjalainen ovat vanhoja tuttuja keskenään. Hiihtolatu on mennyt Tommilan mailla parikymmentä vuotta, nyt samaa väylää kulkee myös Karhuvuori-Moronvuori-ulkoilureitti. Tommila kertoo, että retkeilijöiden lisäksi karhukin on vieraillut Suurirahkan laavulla muutaman kerran.
Oikea yläkulma: Karhuvuori-Moronvuori-ulkoilureitti on pääosin sama sekä pyöräilijöille että kävelijöille. Osassa matkaa reitit erkanevat toisistaan. Pyöräilijöiden väylä on merkitty oranssilla, kävelijöiden sinisellä.
Vasen alakulma: Suurirahkan pitkoispuilla pääsee tutustumaan suoluontoon.
Oikea alakulma: Kukkarsaarenko syvine kalliohalkeamineen ja luolineen on jännittävä nähtävyys Karhuvuori-Moronvuori-ulkoilureitin varrella.

Kuva etusivulla: Raimo Karjalainen Kukkarsaarengon opastaululla.

Artikkeli on julkaistu 4.6.2021.

 

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin