Vuolenkosken ihme

Vuolenkosken asukasmäärä on kasvanut koko 2020-luvun ajan. Vuosituhannen vaihteessa vakituisia asukkaita oli 380, nyt parikymmentä vuotta myöhemmin jo 500.
- Tälläkin hetkellä Vuolenkoskelle rakennetaan yhdeksää uutta omakotitaloa ja uusi kahdeksan huoneiston rivitalo on ennakkomarkkinoinnissa, kertoo Pauli Pethman.

Iitin Vuolenkoskella on toteutunut se, mistä monessa maaseutupitäjässä vain haaveillaan.
- Tänne tulee nuoria, työikäisiä paluumuuttajia. Kahdeksasta entisestä luokkakaveristani kuusi on palannut takaisin, iloitsee Johanna Salonen, joka myös on ollut vahvasti mukana kylän hankkeissa.
Käänteentekevää alueen kehitykselle oli kevyen liikenteen väylän rakentaminen 2000-luvun alussa pitkälti talkoovoimin. 
- Nähtiin, että turvallinen kylänraitti on tärkeä. Ihmiset olivat sen jälkeen valmiita uusiin projekteihin, Pethman sanoo.

Rakentamisen hurja vuosi

Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin takana on rakentamisen hurja vuosi. Vuolenkosken satamaan, tien 363 varteen on kohonnut uusi, noin 400 neliön monipalvelukeskus, jossa on kauppa sekä tilat esimerkiksi hierojalle, parturille ja kylän yhteisille toiminnoille. Monipalvelukeskuksen laajalla piha-alueella on satamapalvelurakennus, jossa on sosiaalitilat ja pesutupa veneilijöille.

Näiden kahden Leader-rahoitteisen hankkeen takana on kylän yleishyödyllinen elinkeinoyhtiö Omakylä Vuolenkoski Oy sekä lukematon määrä talkootunteja. Lisäksi rantaan on noussut kahvila-ravintola terasseineen sekä hulppeat venelaiturit.
- Kaikki tehtiin samalle vuodelle, koska markkinat tavallaan edellyttivät sitä. Uusi Kimolan kanava antoi meille lisäbuustia, Pethman kuvailee.

Uudisrakennusten kokonaisuus on siirtänyt kylän keskuksen satama-alueelle, jossa oli jo ennestään suosittu kesätori.
- Tässä on aikamoinen sutina kesäaikaan. Kesäasukkaat ovat meille iso voimavara, samoin ohiajavat. Meillä on hyvät palvelut, se vetää puoleensa.
Vuolenkoskella kaiken tekemisen taustalla on ajatus kylän elinvoimaisuuden ylläpidosta. Kun kylälle muuttaa nuoria perheitä, on kyläkoulun, päiväkodin, kaupan ja muiden palveluiden pysyvyys turvattu.

Nuoret ovat kylän voimavarana

Yksi kylän menestyksen salaisuuksista on se, että nuoret on otettu aidosti mukaan kehittämistyöhön.
- Nuorille pitää antaa riittävästi tilaa kehittää kylää ja uskoa heidän toimintaansa. Nuoret rupeavat sen jälkeen itsekin uskomaan onnistumiseensa, Pethman kuvailee.

2010-luvun alkupuolella Omakylä Vuolenkoski käynnisti Leader-rahoitteisen OmaVerkko-hankkeen, jonka puitteissa kylä sai uudet nettisivut ja asukkaiden sekä yrittäjien toiveet kylän kehittämiseksi kartoitettiin haastatteluin. Vetovastuu hankkeen toteuttamisesta annettiin viidelle nuorelle. Heille annettiin taloudelliset resurssit ja täydellinen valta toteuttaa hanke ja päästä annettuihin päämääriin niillä keinoin, jotka itse parhaiksi näkivät.
- Nuoret loivat lisäksi muutakin toimintaa. Sivutuotteena syntyi elokuvailtoja ulkoilmaesityksinä. Antti Litja vieraili täällä, kun Jäniksen vuosi -elokuva esitettiin, Pethman huomauttaa.

Huomionarvoista on, että Vuolenkoskella myös yhdistysten vastuuhenkilöinä on paljon nuorta väkeä. Esimerkiksi Eero Parosella on menossa kahdeksas vuosi kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Hän aloitti luottamustoimessa 26-vuotiaana.
- Perinne velvoitti tehtävään. Myös isä on ollut yhdistyksen puheenjohtajana ja isoisä oli perustamassa sitä, hän kertoo.

Nuorten vastuuttamisen ohella verkostoituminen on toinen Vuolenkosken salainen ase.
- On äärimmäisen tärkeää, että kylästä löytyy ja löydetään erilaisia osaajia ja heidät osataan ottaa mukaan, Pethman muotoilee.

Suvaitsevaisuutta ja tekemisen meininkiä

Kylällä pyritään siihen, että erilaisuutta pitää sietää ja ymmärtää se, että me kaikki olemme erilaisia jo sosiaalisilta taidoiltammekin.
- Siitä ei pääse mihinkään, että joidenkin tapa toimia saattaa joskus ärsyttää. Mutta koko ajan pitää muistaa, että sellaisillakin ihmisillä on aito halu kehittää kylää ja he uhraavat aikaansa siihen. On harmaapäitä ja punapäitä ja nuoria ja kaikki hyväksyvät toisensa, Pethman summaa.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä tulee vahva talkoohenki ja tekemisen meininki. Iitin kunnantalollakin tiedetään, että vuolenkoskelaiset ovat kovia tekemään itse.
- Emme vaadi, että tehkää meille. Vuolenkoskella pyritään tekemään paljon itse. Tämän jälkeen kuntaakin on helpompi kysyä mukaan, Johanna Salonen hymyilee.


Tutustu Vuolenkosken kylän omiin nettisivuihin: www.vuolenkoski.com


Teksti ja kuvat: Saija Räty, KaakonKantri

Kuvatekstit: 
Vasen yläkulma:
Johanna Salonen myi Vuolenkosken kesätorilla saunavihtoja ensimmäisen kerran jo 10-vuotiaana. Tori on ollut tärkeä kohtaamispaikka asukkaille ja kesäasukkaille jo 40 vuotta. Kesän aikana torilla käy yli 75 myyjää. Vilkkaana toripäivänä asiakkaita voi olla tuhatkunta.
Oikea yläkulma: Pauli Pethman on syntyperäinen vuolenkoskelainen. Hän lähti opintojen ja töiden perässä muualle 1960-luvulla, mutta palasi takaisin 1980-luvulla. Aktiivisena kylän kehittäjänä hän on tyytyväinen siihen, että useiden hankkeiden rahoittajatahojen, Pohjois-Kymen Kasvun ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa yhteistyö on ollut mutkatonta ja tuloksellista.
Vasen alakulma: Kuvan oikeassa laidassa näkyvästä kylän uudesta monitoimikeskuksesta merkittävä osa on rahoitettu yksityisten henkilöiden lahjoittamalla joukkorahoituksella sekä Pohjois-Kymen Kasvun myöntämällä hanketuella. Rannassa kylään houkuttelevat niin ikään uutuuttaan hohtavat vierasvenelaiturit ja kahvila-ravintola Rantamesta, joka on saanut Pohjois-Kymen Kasvulta yritysten investointitukea.
Oikea alakulma: Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paronen sanoo, että yhdistystoimintaan osallistuminen nuorille, kiireisille aikuisille on vain aikataulutuskysymys. Torimatkalla ovat mukana 4-vuotias Siiri (vas.), 3-vuotias Taavi ja 7-vuotias Sanni Paronen.

Kuva etusivulla: Vuolenkosken kesätorin tunnelmaa.

Artikkeli on julkaistu 26.8.2021.

Ely
Leader Kaakkoisuomi
Maaseutu
Maaseuturahasto

KaakonKantri

KaakonKantri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuloksista ja rahoitusmahdollisuuksista Kaakkois-Suomessa.

Lue rekisteriseloste
Lue saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Toimisto:
c/o Leader Länsi-Saimaa ry
Raatimiehenkatu 18, 2. krs.
53100 Lappeenranta

Ota yhteyttä meihin